Friday, September 5, 2014

Akta Hasutan: Safwan Anang dipenjara 10 bulan


UALA LUMPUR: Bekas Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Muhammad Safwan Anang, didapati bersalah atas tuduhan menghasut oleh Mahkamah Sesyen,hari ini.

Keputusan itu dibacakan Hakim Norsharidah Awang pagi tadi selepas berpuas hati ucapan yang dibuat Safwan pada 13 Mei tahun lalu mengandungi unsur hasutan.

Bagaimanapun mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara Safwan itu sementara proses rayuan ke Mahkamah Tinggi.

Mahkamah membenarkan ikat jamin sebanyak RM15,000.

Pada 29 Mei tahun lalu, Safwan, 25, mengaku tidak bersalah atas dakwaan memberi ucapan dengan menyebut kata-kata menghasut bagi membangkitkan rakyat negara ini mengubah kerajaan yang tertubuh mengikut undang-undang dengan cara tidak sah. 

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur di alamat Nombor 1, Jalan Maharajalela, Dang Wangi, Kuala Lumpur antara jam 8.55 malam dan 11.15 malam pada 13 Mei tahun lepas.

Ketika ini, Safwan yang juga Pengarah Eksekutif Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA) dibawa ke lokap mahkamah sementara proses ikat jamin selesai.

Menurut Eksekutif Perhubungan LENSA, Ahmad Shukri Kamaruddin, urusan ikat jamin akan bersambung jam 2.30 petang ini dan Safwan terpaksa menunggu di lokap mahkamah hingga selesai urusan ikat jamin.

No comments: