Thursday, May 15, 2014

Teluk Intan: Pengundi muda Melayu ikrar sokong DAP


KUALA LUMPUR: Walaupun masih belum mengumumkan siapa calon yang akan diletakkan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, DAP setakat ini dilihat lebih ke depan berbanding Barisan Nasional (BN) apabila kebanyakan pengundi muda Melayu menyatakan sokongan terhadap parti itu, lapor Roketkini.

Tinjauan Roketkini di kawasan Melayu di Dun Changkat Jong setakat ini menyaksikan kebanyakan mereka yang ada di antaranya memberi undi kepada BN dalam PRU lalu mula beralih arah dan yakin dengan kepimpinan DAP.

Muhammad Noor Esma Hafiz berkata, walau BN meneruskan taktik lama mereka menerusi cara kotor, beliau yakin DAP tetap akan kekal di Teluk Intan berikutan kesungguhan dan agenda kerja mereka yang jelas mementingkan rakyat daripada segalanya.

“Pada saya, DAP merupakan pilihan terbaik di sini. Saya tidak menilai dari personaliti atau luaran, tapi berdasarkan kerja keras saban hari selama memegang kerusi ini yang membuktikan keikhlasan mereka," katanya.

Menurutnya, hampir semua pemimpin DAP, termasuk mendiang Seah, sentiasa mengambil kira permasalahan rakyat tanpa mengira warna kulit atau agama.

Bagi Mohd Mokhtar pula, antara sebab mengapa beliau yakin terhadap DAP adalah komitmen kuat parti itu dalam menuntut keadilan.

“Isu terhangat setakat ini, seperti kita sedia maklum adalah bagaimana BN cuba memutuskan ikatan antara PAS dan DAP melalui hudud dengan harapan lebih ramai Melayu menyokong mereka.

“Tapi ia tidak akan membawa sebarang kesan kerana kebanyakan sedar bahawa persamaan antara kedua parti lebih banyak berbanding perbezaan.

“Antara persamaan itu adalah kesungguhan dalam perjuangan menegakkan keadilan dan kesaksamaan untuk semua, itu tidak pernah lari. Kerana itu, Teluk Intan wajar dikekalkan di tangan Pakatan Rakyat dengan memberi kemenangan untuk DAP,” kata pemuda berusia 27 tahun yang mengusahakan perniagaan kecil-kecilan di sana.

Bagi graduan Politeknik Tanjung Malim yang hanya mahu dikenali sebagai Hisham pula, beliau memilih DAP kerana mahukan perubahan dan muak dengan janji- janji kosong “menanam tebu di tepi bibir” BN.

PRK Teluk Intan diadakan ekoran kematian Seah Leong Peng daripada DAP di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kerana mengidap barah pada 1 Mei lalu.

Pada PRU13 lalu, Seah Leong Peng yang memperolehi 27,399 undi menng dengan majoriti 7,313 undi menewaskan calon BN, Datuk Mah Siew Keong daripada Gerakan yang mendapat 20,086 undi dan K Moralingam (Bebas) yang mengutip 279 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Parlimen Teluk Intan pada 31 Mei, manakala hari penamaan calon ialah 19 Mei. -HARAKAHDAILY 15/5/2014