Saturday, July 5, 2014

Kementerian, NGO 'Soup Kitchen' jumpa Selasa ini

  • Tengku Adnan Tengku MansorTengku Adnan Tengku Mansor
 1 / 1 
SHAH ALAM - Bagi meleraikan isu berkaitan pengagihan makanan kepada golongan gelandangan dapat dimuktamadkan, Kementerian Wilayah Persekutuan akan mengadakan pertemuan khas dengan NGO-NGO terlibat Selasa ini, ujar menterinya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Menurut Tengku Adnan, perbincangan tersebut akan menyentuh mengenai lokasi baharu yang lebih sesuai untuk kumpulan sukarelawan tersebut mengagihkan makanan kepada golongan yang memerlukan.

“ Saya menghargai segala usaha murni yang dilaksanakan oleh NGO-NGO yang terlibat dan Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan akan mengadakan perbincangan dengan NGO-NGO ini.


“Perbincangan itu adalah bagi menetapkan lokasi yang bersesuaian supaya pengagihan makanan dan bantuan-bantuan lain dapat dilaksanakan dengan lebih sempurna,” katanya menerusi satu kenyataan media hari ini.

Terdahulu, Tengku Adnan dikritik hebat setelah pelbagai kenyataan yang dikeluarkannya yang menyentuh mengenai golongan gelandangan dan NGO ini mencetuskan kontroversi.

Beliau sebelum itu melarang mana-mana NGO memberi makanan percuma kepada golongan miskin dalam lingkungan dua kilometer dari pusat membeli-belah Lot 10, Bukit Bintang.

Menurutnya, kawasan berkenaan dikira sebagai tempat tumpuan pelancong, yang dibimbangi akan menjadi kotor dengan kehadiran orang miskin dan gelandangan.

Setelah dikritik keras pelbagai pihak, Tengku Adnan memberi penjelasan bahawa niatnya adalah untuk memperbetulkan keadaan dan membantu golongan tersebut mendapat kehidupan yang lebih baik.