Tuesday, September 9, 2014

Pasma 'signal' rasa bosan PAS suka bercakaran

  • Datuk Ir Phahrolrazi ZawawiDatuk Ir Phahrolrazi Zawawi
 1 / 1 
KUALA LUMPUR - NGO Persatuan Ummah Sejahtera (Pasma) menegaskan badan itu buat masa ini tidak berhajat untuk menubuhkan parti politik, sebaliknya hanya mahu memberi isyarat kepada PR.

Menurut Presidennya, Datuk Phahrolrazi Zawawi, penubuhan Pasma adalah kerana mereka sudah bosan dengan sikap bertelagah dalam PR.

"Aktiviti Pasma kita hendak beri signal kita tidak selesa PR bercakaran.


"Saya ingat Pasma tidak jadi parti politik, Pasma adalah sebuah NGO buat peringkat ini.

"Namun politik adalah seni serba kemungkinan," katanya pada Forum Pas Campur Umno: Ke mana Hala Tuju? di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, malam tadi.

Berkata lanjut, Phahrolrazi menegaskan bahawa untuk menubuhkan sebuah parti politik ianya memerlukan komitmen yang tinggi.

"Untuk peringkat ini kita hendak kukuhkan PR, tubuh parti bukan mudah pelbagai rintangan yang perlu dilalui," tegasnya.

Isu Pasma sebagai sebuah parti politik mula menjadi 'buah mulut' apabila dikatakan bahawa pemimpin dalam Pas menubuhkan parti baharu bagi mengantikan Pas.

Pasma kononnya diwujudkan bagi mengelak berlakunya perpecahan dalam PR, sejak tercetusnya isu pencalonan nama pengganti Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Turut hadir pada forum tersebut Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Mujahid Yusof Rawa dan bekas pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari.

No comments: