Wednesday, September 3, 2014

TERKINI!! Istana Umum Wan Azizah MB Pada November...


Menurut sumber, jika semuanya berjalan lancar, Datuk Seri Wan Azizah Ismail dijangka akan mengangkat sumpah sebagai Datuk Menteri Besar Selangor yang baru pada bulan November yang akan datang.

Keyakinan ini adalah berdasarkan kepada perkembangan rundingan dengan beberapa pihak yang rapat dengan Istana Selangor bagi menyakinkan Istana untuk menerima perlantikan Wan Azizah disamping persidang DUN Selangor yang akan diadakan pada bulan tersebut.

Berita ini sudah pasti melegakan rakyat Selangor dan penyokong Pakatan Rakyat yang sudah bosan dengan krisis politik membabitkan jawatan Menteri Besar negeri itu.
Selain itu, rizab kerajaan Selangor bernilai RM 3 billion itu tidak boleh lama-lama diletakkan di bawah tanggungjawab ADUN Bebas, Khalid Ibrahim.  Pakatan Rakyat sebagai kerajaan sah di Selangor mesti mendapatkan hak ke atas rizab itu secepat mungkin.

Kita harap Khalid lebih bertanggungjawab dan tidak menyentuh rizab itu sepanjang tempoh beberapa bulan ini kerana sebagai pemegang jawatan sementara sebelum Menteri Besar baru dilantik, kuasa Khalid adalah terhad kepada membuat keputusan kecil sahaja.

Lagipun, lebih panjang masa diambil untuk menyelesaikan krisis ini, lebih teruklah imej Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku pemimpin ulung kita.  Maklum sahaja, Najib umpamanya menyelesaikan krisis Menteri Besar Terengganu dalam masa 3 hari, sedangkan Selangor masih belum ada petanda akan selesai hingga sekarang.

Memang latar belakang krisis berbeza tapi yang rakyat nampak, Najib di depan berbanding dengan Anwar dalam soal ini.  Itu yang kita tidak mahu berlaku.

No comments: