Saturday, June 21, 2014

Tukar MB: Khalid tak kisah, anggap cerita lama


KUALA LUMPUR: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyifatkan gesaan agar beliau berundur dari kerusi Menteri Besar Selangor yang kembali kedengaran sebagai isu lama.

Khalid ketika menjawab soalan pemberita semalam berkata, beliau tidak kisah dengan ungkitan gesaan itu dan menghormati pandangan pihak tersebut.

“Tidak mengapa, itu pandangan mereka. Saya sudah dengar semua ini sejak tahun 2013 lagi,” katanya dipetik Selangorkini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas penyampaian sumbangan dana kepada enam sekolah Tamil di Kuala Selangor, semalam.

Gerakan untuk menukar Khalid bermula ketika 'Kajang Move' yang digerakkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim beberapa bulan lalu. 

Bagaimanapun 'projek' tersebut sedikit terganggu apabila Anwar hilang kelayakan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang ekoran keputusan Mahkamah Rayuan yang menjatuhkan hukuman penjara lima tahun dalam isu fitnah liwat II.

Bagaimanapun gesaan ini kembali kuat kedengaran sejak kebelakangan ini ekoran beberapa isu yang berlaku di negeri itu di mana Khalid dilihat lebih bertindak bersendirian dan mengenepikan pandangan ketiga-tiga parti yang berkongsi kuasa di negeri itu.

Antaranya isu pembinaan Lebuhraya Kidex, isu rampasan bible Melayu, serta isu penstrukturan semula industri air. -HARAKAHDAILY 21/6/2014